Aproape am uitat ca am fost candva fumatoare. Ce vreau sa va spun: poti incerca la nesfarsit sa te lasi de fumat și nu iti iese. Poti fuma mai putin, doar in anumite zile, in anumite intervale ale zilei, la anumite evenimente, etc. Daca iti face placere sǎ fumezi nu vei renunta niciodată dintr-odată. Daca insa cineva important “apasa pe pedala” intr-o zi si iti spune pe un ton calm, cald, ca te roaga sa renunti, ai o sansa mare sa se intample pur si simplu și apoi sa fie ca și când nu a fost nicioadatǎ. De cinci ani nici macar o singurǎ datǎ nu mi-a venit vreun chef sau pofta sa mǎ reapuc. Lucrurile vin de la sine si cand te astepti mai putin. Am fǎcut și calcule. 5 ani x 365 zile x 1 pachet/zi x 30 lei = 54.750 lei. Peste 10.000 euro. Apoi le mai spun fumătorilor un secret: mirosim urat când fumam, miroase gura urat, hainele put. E horror și cine nu ne spune fie e fumător, fie fost fumător, fie îi e tare jenă, dar adevărul este ca fumătorii miros. Vorbind de sănătate, știm bancul cu “toți cei de pe Titanic erau sănătoși tun și ce dacă… “. Aș zice ca așa e, doar ca, fost fumător fiind, nu e chiar așa. Potrivit specialiștilor, tabagismul are efecte tot mai puternice asupra sănătății fizice și a calității vieții fumătorului cât și asupra anturajului sǎu: respirația urât mirositoare, iritarea ochilor, iritarea căilor respiratorii, a gurii și a gâtului care cu timpul tufe la o tuse regulată și la dese expectorări, oboseală mai accentuată, tulburări ale somnului, îngălbenirea dinților și a degetelor, îmbătrânirea timpurie a pielii, tulburări ale ritmului cardiac, mărirea riscului de ulcer, creșterea riscului de a face diabet de tip II, diminuarea fertilității, tulburări ale erecției, mărirea riscului de boli respiratorii, mărirea riscului de a dezvolta cancer. Consumul de tutun este astăzi principala cauză de deces prevenibilǎ din România. Pe glob, peste 8.7 milioane de oameni mor în fiecare a din cauza consumului acestuia. Și totuși fumăm mult. Românii sunt chiar în top. Prevenirea începerii fumatului de către adolescenți ar trebui să fie una din strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, al sănătății publice din România. Oare partidele aflate în campanie pentru alegeri au aceste date, au ele în programul platformă și componenta de sănătate publică? Nu putem decât să așteptăm și să vedem.
Trending
- Călin Georgescu, prins din nou cu minciuna. Nu a fost invitat la învestirea lui Donald Trump, anunță ambasadorul României în SUA
- Replica unei campioane de tenis din Top 10, meritată de cei care au întrebat dacă ”În timpul sexului, jucătoarele de tenis tot așa gem?”
- Ce se va întâmpla cu crizele din Orientul Mijlociu și Ucraina în era Trump 2.0
- VIDEO Momentul în care paznicul unui spital este înjunghiat de un pacient beat, la Onești 20:30 1034
- Exclusiv Răspunsul ministrului Daniel David când a fost întrebat „de ce a eșuat România Educată”
- Cât costă să crești un copil în România. Procentual, părinții români sunt defavorizați față de cei din Occident
- EXCLUSIV. O nouă scumpire majoră a țigărilor, de luni
- Catwalk report: Valentino toamnă-iarnă 2024-2025