doc.ro: Tot ce trebuie sa stii despre efectele adverse ale medicamentelor

0

Potrivit doc.ro, “Când iei un medicament pentru o anumită afecțiune, acesta te tratează, dar poate avea și efecte adverse. Pentru a scădea riscul de reacții adverse, e important să respecți indicațiile medicului, să citești cu atenție prospectul și să nu amesteci medicamentele (nici măcar suplimentele alimentare) după ureche.

Potrivit cercetărilor recente, efectele adverse ale medicamentelor sunt des întâlnite în practica clinică, unele ducând la internări neprogramate la spital, altele apărând chiar în timpul internării, iar altele manifestându-se după externare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește o reacție adversă la un medicament ca fiind „un răspuns neintenționat și nociv care este detectat la pacienți după utilizarea medicamentelor pentru profilaxia, diagnosticarea sau tratamentul unei boli la dozele utilizate în mod normal”. Tot conform OMS, 60% dintre reacțiile adverse pot fi prevenite.

De ce au medicamentele efecte adverse?

Medicamentele sunt substanțe chimice care acționează în organism pentru a trata sau a preveni o boală, dar pot interacționa cu multe procese fiziologice diferite, unele dintre ele nedorite. Efectele adverse pot apărea din diverse motive:

Modul de acțiune al medicamentului: Un medicament nu acționează doar pe ținta principală (de exemplu, un organ sau un sistem), ci poate afecta și alte părți ale corpului. De exemplu, analgezicele opioide tratează durerea, dar pot afecta sistemul respirator sau digestiv, provocând constipație sau dificultăți de respirație.

Doza și durata tratamentului: Efectele adverse pot fi dependente de doza și durata administrării medicamentului. Dozele mai mari cresc riscul de efecte adverse și chiar și medicamente relativ sigure, cum ar fi paracetamolul, pot provoca toxicitate hepatică la doze prea mari.

Reacții alergice: Unele persoane pot avea reacții alergice la ingredientele din medicamente. Ca exemplu, penicilina poate provoca reacții alergice severe, precum șoc anafilactic, la persoanele sensibilizate la acest antibiotic.

Interacțiuni medicamentoase: Administrarea mai multor medicamente simultan poate duce la interacțiuni între ele, ceea ce provoacă efecte secundare nedorite sau intensificarea efectelor adverse. Luarea simultană a medicamentelor anticoagulante și a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), spre exemplu, poate crește riscul de sângerare.

Factori individuali: Fiecare persoană are un profil unic care poate influența modul în care reacționează la medicamente, inclusiv factori precum vârsta, greutatea, genul, afecțiunile preexistente (boli hepatice, renale, cardiace), dieta și metabolismul. Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la efecte adverse, deoarece metabolismul lor poate fi mai lent, iar organele lor pot fi mai puțin eficiente în procesarea medicamentelor.

Tipuri de efecte adverse

Efectele adverse ale medicamentelor pot fi mai ușoare și ușor gestionabile sau dimpotrivă, severe și care necesită intervenție medicală rapidă.

Efecte adverse ușoare și comune

Acestea sunt frecvente și adesea gestionabile. De obicei, nu pun viața în pericol și dispar de la sine sau pot fi controlate cu ajustarea dozei. Ne referim la efecte precum greața, amețelile, somnolența, uscăciunea gurii sau constipația. Medicamentele antihistaminice pot provoca somnolență, iar antibioticele pot cauza disconfort gastric.

Efecte adverse moderate

Acestea pot necesita ajustarea tratamentului, schimbarea dozei sau chiar întreruperea administrării medicamentului. De exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot provoca ulcere gastrice sau probleme renale dacă sunt luate pe termen lung.

Efecte adverse severe

Acestea sunt mai rare, dar pot fi periculoase și necesită intervenții medicale imediate. Reacțiile alergice severe (șoc anafilactic), toxicitatea hepatică, insuficiența renală sau aritmiile cardiace se încadrează în această categorie de efecte adverse severe. Unele medicamente pentru cancer, cum ar fi cele folosite în chimioterapie, pot avea efecte secundare severe, inclusiv supresia măduvei osoase și afectarea organelor vitale.

Efecte pe termen lung

Unele medicamente pot provoca efecte adverse care apar doar după utilizarea pe termen lung. Administrarea pe termen lung a corticosteroizilor poate duce la osteoporoză, creștere în greutate sau diabet.

Exemple de efecte adverse frecvente la medicamente comune

  • Paracetamolul (acetaminofen) este considerat sigur, dar supradozajul poate provoca toxicitate hepatică gravă.
  • Acidul acetilsalicilic poate provoca iritații gastrice, ulcere și sângerări la persoanele sensibile sau dacă este administrat pe termen lung.
  • Antibioticele pot provoca reacții adverse gastrointestinale (de exemplu, diaree) și, în cazuri rare, reacții alergice severe.
  • Statinele pot avea ca efecte adverse dureri musculare și, în cazuri rare, rabdomioliză (o afecțiune gravă a mușchilor).

Cum sunt gestionate efectele adverse?

Reducerea dozei medicamentului poate scădea sau elimina efectele adverse, fără a compromite eficiența. Nu ajusta doza cum consideri tu, ci discută cu medicul, spune-i ce reacții adverse ai, iar el îți va schimba doza în consecință. Sau, dacă un medicament provoacă reacții adverse insuportabile, medicul îți poate recomanda un înlocuitor mai bine tolerat. Uneori, se pot prescrie alte medicamente pentru a combate efectele secundare. De exemplu, medicamentele care protejează stomacul sunt prescrise alături de antiinflamatoare pentru a preveni ulcerele.

În cazul medicamentelor care pot provoca efecte adverse grave pe termen lung, pacienții trebuie monitorizați regulat (de exemplu, sunt chemați mai des la analize de sânge pentru a li se verifica funcția hepatică sau renală).

De ce e important să citești prospectul unui medicament?

Citirea prospectului unui medicament este esențială pentru a înțelege cum să folosești corect medicamentul și pentru a preveni posibile riscuri. Prospectul oferă informații importante care te ajută să maximizezi beneficiile tratamentului și să eviți efectele secundare sau complicațiile. Iată câteva motive principale pentru care este important să citești prospectul:

1. Dozajul corect

Prospectul conține instrucțiuni precise privind doza corectă pe care trebuie să o iei, în funcție de vârstă, greutate sau gravitatea afecțiunii. Administrarea unei doze incorecte poate duce fie la lipsa eficienței medicamentului (doză prea mică), fie la supradozaj și efecte adverse grave (doză prea mare).

2. Modul de administrare

Prospectul specifică cum și când să iei medicamentul (de exemplu, cu sau fără alimente, dimineața sau seara). Administrarea incorectă poate afecta eficacitatea tratamentului sau poate crește riscul de efecte adverse. Unele medicamente trebuie luate cu multă apă pentru a preveni iritațiile esofagului sau cu alimente pentru a preveni tulburările gastrointestinale.

3. Indicații și contraindicații

Prospectul explică pentru ce afecțiuni este destinat medicamentul (indicații) și în ce situații nu ar trebui utilizat (contraindicații). Ignorarea contraindicațiilor poate duce la probleme grave de sănătate. De exemplu, persoanele cu alergii la anumite substanțe sau cu afecțiuni preexistente (de exemplu, insuficiență hepatică) pot suferi reacții severe dacă iau un medicament contraindicat.

4. Efecte adverse și reacții secundare

Prospectul detaliază posibilele efecte adverse asociate cu medicamentul, permițându-ți să le recunoști și să le raportezi medicului dacă apar. Unele efecte secundare pot necesita întreruperea tratamentului sau ajustarea dozei. Dacă un medicament provoacă o reacție alergică gravă sau alte efecte periculoase, cum ar fi dificultăți respiratorii sau palpitații, este important să întrerupi imediat utilizarea și să ceri ajutor medical.

5. Interacțiuni medicamentoase

Prospectul menționează interacțiunile cu alte medicamente, suplimente sau alimente. Unele medicamente pot reduce sau intensifica efectul altora, crescând riscul de efecte adverse sau scăzând eficacitatea tratamentului. Ca exemplu, antibioticele pot interacționa cu anticoncepționalele orale, scăzând eficiența acestora din urmă. De asemenea, consumul de alcool poate fi contraindicat cu anumite medicamente, cum ar fi paracetamolul sau anxioliticele.

6. Precauții speciale

Prospectul include avertismente și precauții speciale pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii sau persoanele în vârstă. Aceste grupuri sunt mai vulnerabile și necesită o atenție sporită atunci când li se prescriu medicamente. Unele medicamente nu sunt sigure în timpul sarcinii deoarece pot afecta dezvoltarea fătului.

7. Instrucțiuni pentru depozitare

Prospectul indică modul corect de depozitare a medicamentului, pentru a preveni degradarea acestuia. Temperaturile neadecvate, umiditatea sau expunerea la lumina solară pot afecta stabilitatea medicamentului și eficiența lui. Unele medicamente trebuie păstrate la frigider, iar altele într-un loc uscat și întunecat.

8. Cum să reacționezi în caz de supradozaj sau reacție adversă

Prospectul conține informații despre ce trebuie să faci în cazul unui supradozaj accidental sau al apariției unor efecte adverse grave. Acest lucru te poate ajuta să acționezi rapid și să cauți ajutor medical imediat în caz de urgență.

9. Durata tratamentului

Este important să știi cât timp trebuie să iei medicamentul. Oprirea prematură a tratamentului poate reduce eficiența acestuia, iar administrarea prelungită poate crește riscul de efecte adverse. Antibioticele trebuie luate pe întreaga durată prescrisă de medic, chiar dacă simptomele dispar mai devreme.

10. Alternarea sau întreruperea tratamentului

În cazul unor tratamente pe termen lung, prospectul poate specifica cum să întrerupi treptat administrarea medicamentului, pentru a evita efectele de sevraj sau alte complicații. Anumite antidepresive sau medicamente pentru anxietate trebuie reduse treptat, nu întrerupte brusc.

Cum poți evita efectele adverse ale medicamentelor?

Respectă doza indicată de medic și evită supradozajul. Dacă mai știi persoane care iau același medicament ca tine, nu te lua după ele în ce privește doza sau durata terapiei pentru că fiecare pacient este diferit, ci respectă ce ți-a spus ție medicul tău.

Citește cu atenție prospectul pentru a înțelege mai multe lucruri despre acel medicament și a afla despre posibilele reacții adverse.

Informează-ți medicul despre alte medicamente sau suplimente pe care le iei, pentru a preveni interacțiunile medicamentoase. Și suplimentele alimentare din plante pot avea interacțiuni negative cu medicamentele, deci e important să le menționezi pe toate, chiar dacă poate ți se par neimportante.

Evită automedicația – ia medicamente doar la recomandarea medicului, nu după ureche.

Urmează sfaturile medicului tău cu privire la ce alimente sau băuturi care trebuie evitate în timpul tratamentului, dacă este cazul.

Monitorizează-ți reacțiile și raportează medicului orice efect advers apărut!”

Sursa: doc.ro

Share.
Exit mobile version