Harghita, regiune gastonomică europeană în 2027

0

După Sibiu, și județul Harghita va fi regiune gastronomică a Europei în 2027, potrivit TVR Info. Membrii juriului Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism au petrecut o săptămână în Harghita și s-au declarat fascinați de ce au văzut și au gustat la noi în țară. Au fost impresionați de natură, de evenimentele culturale și educaționale, dar mai ales de preparatele culinare ale zonei. Patrimoniul gastronomic al județului e unic pentru că s-a născut din întâlnirea tradițiilor maghiare, românești, armene, secuiești și evreiești. Prin obținerea acestui titlu, valorile culturale și gastronomice vor fi promovate în toată lumea, mentioneaza TVR Info.

De la aperitive precum brânzeturi, cârnăciori, salam și șuncă, salată de vinete, zacuscă și preparate cu carne, până la deserturi, membrii juriului au fost fascinați de ce se gătește în Harghita. Toate sunt cu ingrediente și condimente locale. A fost o săptămână intensă în gusturi și arome. Fiecare regiune are comorile ei, dar Harghita se află în top. S-a convins acum și juriul.

La sfârșitul anului trecut, județul Harghita s-a înscris în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 și are toate șansele să intre în elita Europei, la acest capitol. Pasiunea oamenilor pentru mâncare, diversitatea culturală și numeroasele festivaluri organizate în regiune au contribuit la obținerea titlului.

Dr. Diane Dodd – președinte al IGCAT și fondator al World Region of Gastronomy Award: Harghita este o nestemată ascunsă. Este regiunea care m-a surprins şi m-a încântat cel mai mult din toate regiunile pe care le-am vizitat. Nu mă aşteptam deloc. Tradiţiile, cultura, legătura cu pământul cu toate ierburile şi seminţele, este incredibil. Şi ceea ce este foarte frumos, existenţa diferitelor culturi de aici. Arată că mâncarea poate fi o sărbătoare a diversităţii culturale.

Wendy Barrie, preşedinte al Scottish Food Guide and Scottish Cheese Trail: Aici, în Harghita… Wow, aveţi o extraordinară biodiversitate şi natură şi gastronomia care se foloseşte de ce oferă natura, sunteţi mai buni la savurarea gusturilor. Avem multe de învăţat de la voi, lumea are mult de învăţat. Regiunea va deveni astfel și mai căutată de turiști.

Szabo Karoly, director executiv, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita: Putem spune sigur că vom fi regiune gastronomică în 2027. Pentru Harghita ar însemana o vizibilitate mai mare, răsplătirea eforturilor, vom fi recunoscuți european și mondial…beneficii multe pentru Transilvania și România. În afară de gastronomia românească, o avem și pe cea maghiară și secuiască, armeană și evreiască și din acest complex iese un produs care nu se mai găsește nicăieri.

Molnar Judith, administrator microîntreprindere: Pentru noi, pentru producătorii mici din Harghita e o oportunitate enormă…avem peisajul care atrage turiști, dar știm că trebuie să avem grijă de producătorii mici care vin cu produse locale sănătoase. E ceva pentru care am lucrat de peste 30 de ani

În România, Sibiul a obținut pentru prima dată acest titlu, în 2019.

Share.
Exit mobile version