Cutremurele puternice din județul Gorj au surprins comunitatea științifică și populația, generând panică și confuzie. Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, doctorul în geodinamică Vlad Manea, expert la Caltech, a discutat despre posibila reapariție a unui vulcan activ în România, un fenomen pe care mulți îl considerau parte din trecutul îndepărtat al țării.
Cutremurele din Oltenia, în zone unde nu se anticipa o activitate seismică intensă, sugerează o activitate telurică neobișnuită, care ar putea fi semnalul unei reacomodări a plăcilor tectonice.
Vlad Manea subliniază: „De regulă, unde sunt cutremure, sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general există o relație destul de clară între cele două fenomene”.
Deși România nu este o zonă vulcanică activă, așa cum este Islanda, aceasta are un istoric de vulcani care au fost stinși de mii de ani.
Acest lucru nu exclude complet posibilitatea de a avea surprize, în special după evenimentele seismice din Gorj.
„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, dar, din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic”, afirmă Manea.
În România, se găsesc două lanțuri montane cu vulcani: Oaș, Gutâi și Țibleș în Carpații Orientali, și Căliman, Gurghiu și Harghita în sudul Orientalilor. Acesti vulcani sunt monitorizați atent, iar cercetătorii sunt capabili să prezică erupțiile în majoritatea cazurilor. Totuși, natura poate fi imprevizibilă, iar erupțiile vulcanice pot apărea din zone în care nu au fost observate activități vulcanice anterioare.
Dacă un nou vulcan ar apărea în România, sudul țării ar fi cel mai potrivit candidat, având în vedere activitatea seismică din zonă.
Manea explică: „Dacă e să apară un vulcan nou, ar fi în partea de sud, unde există activitate tectonică”.
De asemenea, el menționează fenomenul erupțiilor freatice, care pot avea loc atunci când apa intră în contact cu magma aproape de suprafață, provocând o explozie.
Un exemplu celebru de erupție vulcanică neașteptată este Vulcanul Paricutin din Mexic, care a apărut în 1943 pe un câmp de porumb. Vlad Manea ilustrează cum un mic fenomen geologic s-a transformat într-o erupție masivă, cu un con vulcanic înalt de 100 de metri apărut într-o scurtă perioadă de timp.
Deși erupțiile vulcanice sunt adesea asociate cu distrugerea, specialiștii subliniază că, în multe cazuri, situația poate fi controlată. „Dacă s-ar întâmpla o erupție, n-ar fi neapărat o tragedie. Ar putea aduce un flux de turiști cum nu s-a mai văzut în România”, afirmă Manea. Turismul vulcanic ar putea oferi oportunități economice semnificative, atrăgând vizitatori din întreaga lume, dornici să experimenteze un fenomen natural atât de rar.
sursa: playtech.ro