doc.ro: 11 metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

0

Temperaturile scăzute și virusurile gripale îți pun sănătatea în pericol, iar dacă vrei să previi gripa fără să îți faci un vaccin antigripal, care de altfel îți asigură o imunitate specifică pentru virusurile gripale din sezonul respectiv, e bine să știi că există o mulțime de metode nespecifice la îndemână, care te pot proteja și de o banală răceală, dar și de gripe serioase.

Fortificarea sistemului imunitar de-a lungul întregului an este secretul pentru o sănătate de fier, care să nu poată fi perturbată de contactarea unui virus gripal sau de orice altă natură. Alimentația hrănitoare și activitatea fizică regulată sunt principalele forme de a-ți păstra o imunitate adecvată. În sezonul rece, pentru fortificarea sistemului imunitar, e bine să intensifici măsurile care să te protejeze de gripă și alte boli cauzate de virusuri respiratorii.

Ține gripa departe prin susținerea sistemului imunitar

Iată o serie de idei pentru a-ți ajuta sistemul imunitar să fie pregătit în fața atacurilor:

1. Consumă probiotice

Un tranzit intestinal sănătos înseamnă un sistem imunitar care funcționează mai bine. Peste 80% din sistemul imunitar este conectat la intestine. Țesutul limfoid din intestine, asociat cu sistemul limfatic, apără corpul de virusuri și infecții. Probioticele au rolul de a întări imunitatea așa că e bine să le consumi de-a lungul anului, iar toamna și iarna să mărești consumul de iaurt, de kefir, de varză murată ori de alt tip de murături.

2. Mănâncă puțină miere

Proprietățile medicinale ale mierii sunt cunoscute de când lumea, aceasta fiind folosită pentru calitățile sale antibacteriene de sute de ani. Consumă zilnic o linguriță de miere și gâtul tău va fi mai protejat de microbi.

3. Introdu în meniu usturoiul

Usturoiul este un antibiotic natural așa că este important în lupta cu gripa, pe care nu o va lăsa să se instaleze. Consumă, în perioada sezonului rece, 1‑2 căței de usturoi zilnic. Acesta poate fi mâncat ca atare sau introdus în anumite preparate de sezon precum supele creme ori preparatele făcute la cuptor, la finalul gătirii, pentru a nu fi gătit exagerat.

4. Consumă mai multe fitochimicale

Fitochimicalele întăresc sistemul imunitar așa că ar trebui să le exploatezi la maximum pe perioada iernii. Acestea se regăsesc în legumele și fructele verzi, roșii și galbene.

5. Bazează-te pe alimente bogate în proteine

Studiile realizate în ultimii ani au dovedit că o dietă săracă în proteine slăbește sistemul imunitar și crește riscul de gripă și alte infecții virale. Așadar, asigură-te că mănânci zilnic alimente bogate în proteine animale precum ouă, iaurt, pește sau altă carne slabă, dar și proteine vegetale: tofu, linte, fasole, arahide etc.

6. Mănâncă semințe

Semințele sunt bogate în vitamina E, vitamina care previne instalarea boilor aparatului respirator. O lingură de semințe zilnic, ca gustare între mese, reprezintă o alegere bună în scăderea riscului de gripă.

7. Practică un sport

Fie că practici un sport, fie că apelezi la alte forme de mișcare, cert e că exercițiile fizice îți fac inima să bată într-un ritm care crește abilitatea organismului de a distruge mai repede virusurile care îl atacă.

8. Odihnește-te suficient

Lipsa de somn îți scade imunitatea așa că ai face bine să te odihnești cum trebuie noaptea, să dormi bine 7-8 ore sau măcar 6, pentru ca organismul să fie mai capabil să lupte cu virusurile care circulă mult în sezonul rece.

9. Ai grijă la consumul de alcool

Alcoolul deshidratează organismul, îl slăbește și îl transformă în victimă sigură pentru virusuri, inclusiv cele care provoacă gripa. În sezonul rece, înlocuiește băuturile alcoolice cu smoothie-uri de fructe și legume, pline de vitamine și minerale și cu ceaiuri de fructe ori din plante. Băuturile calde descongestionează căile respiratorii și te ajută să respiri mai ușor.

10. Folosește dezinfectant

Mâinile, tastatura, mouse-ul, biroul și orice suprafață din apropierea ta ar trebui curățate cu un dezinfectant în fiecare dimineață în perioada în care constați că gripa ți-a afectat unii dintre colegii de serviciu. Dacă bolnavii nu își iau nici concediu și nici nu lucrează de acasă și vin la muncă, ar trebui să poarte mască pentru a vă proteja pe restul.

11. Spală-te pe mâini și strănută cu atenție

Cu cât îți speli mâinile mai cu atenție, cu atât șansele să contactezi un virus sunt mai mici. E indicat să te speli bine pe mâini după ce ai mers cu mijloace de transport în comun, după ce ai atins clanțe, uși de lift și alte suprafețe des folosite de multă lume, și neapărat înainte de masă. Dacă mergi zilnic la muncă în aglomerație, nu strică să porți o mască de protecție.

Atunci când strănuți, nu ar trebui să îți pui mâna la gură, ci un șervețel sau, dacă nu ai repede la îndemână, pliul cotului. După ce strănuți, e indicat să îți sufli nasul într-un șervețel pe care îl arunci la gunoi și apoi să te speli pe mâni cu apă și săpun timp de măcar 20 de secunde. Dacă nu ai apă și săpun, folosește un gel dezinfectant cu 70% alcool.

Ce ingrediente din natură te ajută să scazi riscul de gripă și alte infecții respiratorii?

Echinacea este cunoscută pentru efectele sale imunostimulatoare. Studiile sugerează că această plantă poate reduce durata și severitatea infecțiilor respiratorii și poate preveni apariția răcelilor și a gripei.

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației din organism și la stimularea sistemului imunitar. Consumul de ceai de ghimbir sau adăugarea acestuia în alimentație poate ajuta la combaterea infecțiilor.

Turmericul conține curcumină, un compus cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante puternice. Consumul de turmeric poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Cât despre vitamina C, studii recente arată că nu este prea utilă când e vorba de prevenirea gripei sau a răcelilor, așa cum se credea, însă este un antioxidant puternic care ajută la reducerea duratei simptomelor. Cu alte cuvinte, dacă deja te-ai îmbolnăvit, e posibil ca, mâncând alimente cu vitamina C sau luând suplimente de vitamina C, să îți scurtezi durata bolii.

Pentru a prepara un ceai antigripal, alege o combinație de ingrediente naturale cu proprietăți antivirale, antiinflamatoare și care întăresc imunitatea. Ai nevoie de 1 linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt, ras, 1 cățel de usturoi (opțional, zdrobit pentru un efect antiviral mai puternic), 1 linguriță de miere (pentru calmarea gâtului și efect antimicrobian), 1 lingură de suc de lămâie (bogat în vitamina C), 1 linguriță de turmeric (antiinflamator), 1/2 linguriță de scorțișoară (antioxidant și antiinflamator) și apă fierbinte.

Fierbe o cană de apă, apoi adaugă ghimbirul și usturoiul în vas și lasă la infuzat 5-10 minute, apoi adaugă scorțișoara și turmericul. După 2-3 minute, strecoară ceaiul și adaugă sucul de lămâie și mierea, amestecând bine. Bea acest ceai de 2-3 ori pe zi pentru a combate simptomele gripei și pentru a întări imunitatea.

Cine e bine să facă vaccin antigripal?

Vaccinul antigripal este recomandat pentru mai multe categorii de persoane care prezintă un risc mai mare de complicații în urma gripei.

  • Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste au un risc crescut de complicații severe din cauza gripei, inclusiv pneumonie și spitalizare.
  • Vaccinul antigripal este sigur în timpul sarcinii și protejează atât mama, cât și copilul, care beneficiază de imunitate în primele luni de viață.
  • Oamenii care suferă de boli cronice precum diabet, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice (inclusiv astm) sau insuficiență renală au un risc mai mare de complicații severe dacă fac gripă, de aceea e bine să facă vaccin antigripal în fiecare an.
  • Pacienții care urmează tratamente care suprimă sistemul imunitar (precum chimioterapia) sau care suferă de afecțiuni care le slăbesc imunitatea (HIV/SIDA) ar trebui să se vaccineze pentru a evita riscul de îmbolnăvire severă.
  • Copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani sunt și ei vulnerabili la complicațiile gripei. Vaccinarea este recomandată pentru a preveni spitalizarea și alte probleme.
  • Persoanele care lucrează în domeniul sănătății sau care îngrijesc pacienți cu risc ridicat sunt încurajate să se vaccineze pentru a preveni transmiterea gripei către cei vulnerabili. Și oamenii care locuiesc sau lucrează în centre de îngrijire pentru vârstnici sau alte instituții de îngrijire pe termen lung sunt expuși unui risc mai mare de răspândire a gripei, de aceea e indicat să facă un vaccin antigripal anual.

Chiar dacă nu te afli într-una dintre categoriile de risc, poți oricum să te vaccinezi. Vaccinul antigripal nu doar te protejează pe tine, dar ajută și la reducerea răspândirii virusului în comunitate. Dacă te vaccinezi, este mai puțin probabil să te îmbolnăvești și să răspândești gripa la persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii mici sau cei cu afecțiuni cronice. Imunizarea unui număr mare de persoane ajută la obținerea imunității de turmă, protejând astfel persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale (de exemplu, cei cu alergii severe la componentele vaccinului).

Mai mult decât atât, chiar dacă te îmbolnăvești de gripă la un moment dat după vaccinare, simptomele sunt de obicei mai ușoare, iar riscul de complicații, cum ar fi pneumonia, este mai mic. Vaccinul ajută la prevenirea spitalizărilor și reduce rata mortalității cauzate de gripă.

Sursa: www.doc.ro

Share.
Exit mobile version