Ah, ce aș da să am un milion de dolari! Sau euro! Sau lire sterline! Sau nu un milion, poate două – trei că e inflație și să îmi ajungă! Dar nu ar fi mai bine un miliard?
Cu toții ne dorim cât mai mulți bani, și drept urmare muncim cu scopul de a face bani și de a ne îmbogăți cât mai repede! Bogația materială este considerată un panaceu sufletesc. Înțeleg: 1) lumea e construită pe bani și 2) am fost crescuți de mici cu ideea că orice se poate cumpăra cu bani pentru a ne face viața mai ușoară. Faptul că introspecțiile interioare și bunătatea crudă a cuiva sunt gratis este o idee ce merită dezvoltată într-un alt articol de sine stătător.
Dar banii sunt centrul universului – oamenii muncesc pentru bani, își vând corpul pentru bani, fură pentru bani. Totul pentru bani.
1. Nisip
Jericoacoara e deșert! Neașteptat și ceva unic în Brazilia! Un sat cu străzi de nisip, înconjurat de dune de nisip aurii ca soarele. Și nu sunt departe – sunt literalmente lângă stațiune – în douăzeci de minute am fost în vârful lor. E prima dată când urc pe o dună de nisip, și nici măcar nu este deșert propriu-zis. De multe ori am simțit suprasolicitare senzorială – atâtea culori vii, clar definite, parcă ar fi fost desenate, și toate pe malul oceanului Atlantic, de un albastru pur. Eu încerc să vă arăt prin câteva poze cum a fost, dar pozele nu surpind nici o fracțiune din luminozitatea culorilor. Jericoacoara trebuie experimentat pe viu!
Aici este și paradisul sporturilor de apă, printre care kitesurfing și para-sailing, deci curenții de aer sunt puternici, deci bate vântul, deci am avut nisip peste tot atfel încât seara când încercam să dorm mai dădeam printre măsele de o boabă de nisip. Inclusiv acum, când scriu acest articol – la câteva săptămâni bune – mai am nisip în pantofii cu care am urcat pe dune și am făcut drumeții.
2. Apus
Douăsprezece zile am stat în această oază plină de nisip, zile în care dimineața am alergat pe plaja deschisă cât vezi cu ochii iar seara, ca un ritual antic bine împământat în cutumele locului, am asistat la apus! Da, aici apusul este un spectacol – soarele apune în fața plajei și a dunelor de nisip în orizont – ca un ceas elvețian, în fiecare zi la ora cinci și treizeci și șase după-amiaza, soarele coboară în ocean – ca o bilă incandescentă ce este scufundată.
Așa că în fiecare zi la ora cinci incepe marea migrație – unii se îndreaptă către dune pentru a se delecta cu apusul de la înălțime, alții vin cu scăunele și lada frigorifică plină cu bere și suc, pentru a-și lua locul de cinste pe plajă. În secunda în care întreaga circumferință a soarelui trece de linia orizontului, începe ropotul de aplauze – ca la un musical după ce s-a lăsat cortina – numai că soarele o să vină să își facă plecăciunile în douăsprezece ore fix, când va răsări pe partea opusă și se va pregăti de performance-ul de mâine!
3. Navetă
Acum a sosit momentul să mă îndrept către autocarul cu care mă întorc de unde am venit, adică din Fortaleza (unde voi mai sta 48 de ore înainte de a îmi contina călătoria). Așa că merg la sediul agenției de transport prin care am luat biletele de autobuz, pe acest strasse plin de nisip brazilian, și aștept transferul cu mașina 4×4 către destinație.
4 persoane cu bilete turistice într-o mașină cu 6 locuri înăuntru și 6 în remorcă.
Domnul șofer este eficient, nu vrea să bată 45 de minute un drum degeaba pentru 4 turiști amârăți cu bilete cumpărate de o lună, așa că pentru mai bine de o jumătate de oră dăm târcoale satului unde personalul localurilor din stațiune (recepționiști/ste, bucătari/ărese, grădinari/ărese, etc.) așteaptă șoferii de 4×4 în puncte cheie ale bulevardelor asflatate cu nisip, fac un semn (mai puțin discret) șoferului, și întreabă scurt: ”Jijoca?”.
”Da” răspunde domnul șofer (de parcă ar exista și alte opțiuni unde să te duci cu mașina prin dunele de nisip decât către ieșire, unde se află Jijoca!), hop cu toții în mașină ca un grup de copii ce vor să sară un gard încercând să fugă de vecinul acela smintit care îî tot amenință că dacă se mai joacă în proximitatea lui, se supără! Dă-i naibii de copii cu joaca lor – pensionarii sunt viitorul – ei trebuie să își dezvolte abilitățile motrice, fizice și sociale. Mi se pare normal!
4. 820 de lei
Pe drum, un tânăr (nu pot să cred că am ajuns să mă refer la alte persoane ca ”tânăr”, ”tânără” dar merge pentru efectul stilistic, deci a se citi, un băiat ”mai tânăr ca mine” pentru a nu ne autoexclude din prezenta tinerețe care ne însuflețește) se lasă vorbit.
Cu portugheza de diplomă Cambridge (să nu uităm, în America de Sud engleza nu există ca și limbă) aflu câteva informații prețioase.
Tânărul, face naveta de la serviciu către casă în metropola Jijoca (Jijoca nu e nici pe departe metropolă, sper că ați înțeles sarcasmul), lucrează în Jericoacoara ca și recepționier la o pensiune și pe lângă mesele ce i se asigură angajatorul la locul de muncă, transportul decontat dus – întors cu această mașină 4×4 (care vă vine să credeți costă echivalentul a 10 lei pe sens! – să mai auzim cum ție, Mariane, ți se pare mult 3 lei o călătorie cu autobuzul sau metroul în capitala europeană cu apă potabilă și drumuri asflatate, București) are un venit lunar de 1000 de reali brazilieni. La cursul actual asta înseamnă 820 de lei în cap pe lună. Pe lună! 820 de lei! E mulțumit -cel puțin așa pare – are un loc de muncă, punct! Are un loc de muncă decent, lucrează cu turiști, deci într-un mediu destul de prietenos și politicos până la urmă. Are un loc de muncă într-un oraș FOARTE sigur! Iar în Jijoca bineînțeles că stă cu familia, deci menționează că îî ajung banii, că ”se descurcă”, că bineînțeles că ar vrea mai mult dar îi sunt suficienți pentru moment.
Sunt în autocar. Afara 30 de grade, înăuntru 18! Așa le place brazilienilor să călătorească – pe stradă te topești iar în autobuze, aeroporturi și avioane trebuie să pui repede ce ai mai gros pe tine. În poze arăt de parcă sunt în excursie în Islanda nu la tropice. Stau pe scaun și nu îmi dau seama dacă să mă emoționez sau nu. Oare 820 de lei chiar sunt suficienți? Să îmi fie milă? Deși ”tânărul” nu a cerut așa ceva! E mulțumit! E bine! Nu are nevoie de salvare!
Dar totuși e puțin, adică am văzut și eu prețurile în Brazilia – băiatul ăsta nu își poate permite niciodată serviciile pe care le oferă. Dar vedeți voi – ”puțin” e un termen ”puțin” relativ – monetar poate fi ”puțin”, dar încă are familia și comunitatea în jurul său. Pentru el, 820 de lei înseamnă mult mai mult decât valoarea monetară. 820 de lei ăștia îî reprezintă universul și microcosmosul în care trăiește – hrana sufletească și motorul care îi dă putere să meargă înainte.
Întotdeauna am fost ușor impresionabil așa că mi se umezesc ochii “puțin” și mă gândesc la următoarea întrebare: ”pentru tinecât înseamnă 820 de lei?”
Numele meu este Andrei. Am locuit în România, Elveția și Marea Britanie. Am lucrat în domeniul financiar, mai exact în industria asigurărilor și în sistemul bancar. Am vizitat până acum peste 30 de țări și niciodată nu mi s-a părut de ajuns. Întotdeauna am vrut să explorez lumea dar nu m-am lăsat pe mine însumi să îmi depășesc fricile interioare. Însă dorința de liberatate m-a făcut să îmi iau un bilet de avion dus și să îmi testez limitele, să ajung în locurile în care acum câțiva ani doar visam să ajung uitându-mă la alte persoane cum își trăiesc visul. Din această pasiune, cea a exploratului, a luat naștere Aventură și Anxietate, cele două fațete ale oricărui voiaj, pe care le puteți urmări în plină desfășurare pe canalul meu de YouTube: https://www.youtube.com/@aventurasianxietate sau pe pagina mea de Instagram: https://www.instagram.com/andreistefanradu/
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord cu folosirea lor.Sunt de acordPolitica cookies