Pelerinajul Sfintei Parascheva, care strânge în fiecare an chiar sute de mii de oameni la Iași, timp de o săptămână, e o combinație între emoție religioasă, aglomerație și bazar. Credincioșii stau la coadă ore în șir pentru a se închina la moaște și ajung acolo cu lacrimi în ochi de fericire. Nu pleacă de la Iași înainte de a-și cumpăra suveniruri, bunătăți și chiar haine de blană de la mulțimea de tarabe care umplu în această perioadă zona din jurul catedralei metropolitane, mentioneaza TVR Info.
A fost emoționantă procesiunea de vineri seara, când moaștele Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon de la muntele Athos au fost purtate pe străzile orașului.
Mii de credincioși cu lumânări în mâini au format un lung cortegiu, în sunet de toacă, clopote și cântări ale preoţilor.
Cu lacrimi în ochi sunt și pelerinii care reușesc să atingă moaștele Cuvioasei, după ore de stat la coadă, în noapte și în frig. Și cu cât se apropie ziua hramului Sfintei Parascheva, cu atât așteptarea e mai lungă. Dar emoția și liniștea pe care o simt la capătul acestui drum greu îi țin în picioare pe credincioși.
Pentru mulți, pelerinajul la Iași nu se încheie înainte de a trece și pe la zecile de tarabe care împânzesc zona din jurul Catedralei Mitropolitane. De la icoane și mătănii, la mâncare și chiar haine de blană, orice se poate cumpăra. Într-o atmosferă cu totul diferită.
Pentru pelerini urmează un alt drum lung, cel până acasă. Cu suveniruri și amintiri care să îi ţină până anul viitor.