Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti!
Nicușor Dan ar trebui mai bine să întrebe prin referendum bucureștenii:
Sunteți de acord să plătiți din buzunarul vostru 300 milioane euro pentru obsesia mea cu Cathedral Plaza?
Dacă am admite că se desființează legal, repet legal, Cathedral Plaza (https://stirilenationale.ro/alexandru-panisoara-doar-proprietarul-cladirii-poate-solicita-demolarea-spun-specialistii-in-urbanism/) cât ne-ar costa în realitate?
Vă spun, mult, foarte mult! Un fel de Costanda 2 dar pe steroizi!
Nicușor Dan ne spune cu lejeritate că desființarea Cathedral Plaza va costa 5 milioane euro. Asta după ce în 2022 tot el spunea, după ce semna ordinul de demolare, că sunt necesari 20 milioane euro (https://observatornews.ro/social/cathedral-plaza-cladirea-de-19-etaje-din-bucuresti-care-a-costat-60-milioane-euro-va-fi-demolata-nicusor-dan-a-semnat-ordinul-480128.html) la asta se mai adaugă rata inflației și creșterea prețurilor din piața de construcții.
Ar fi frumos dacă ar fi adevărat, dar lucrurile nu stau chiar așa.
Costul pentru desființarea construcției Cathedral Plaza nu este 5 milioane de euro și nu implică doar înlăturarea construcției supraterane.
Desființarea construcției înseamnă și înlăturarea subsolului ceea ce ar pune în mare pericol integritatea Catedralei Sf Iosif (șanse mari să se surpe), iar asta ar umfla și mai mult cheltuielile. Dar revenind la costuri, acestea se pot ridica la aproape aceeași valoare cu cea de construire a clădirii (60 milioane euro) din care putem accepta o reducere timidă din valorificarea anumitor materiale.
Pe lângă acest cost pe care susține că îl va recupera de la Primarul Sectorului 1, adică tot din buzunarul nostru, luați în considerare paguba proprietarului.
Dezvoltatorul construcției a realizat lucrarea în baza unei autorizații de construire care ulterior s-a dovedit a fi nelegală pentru că a fost emisă de o autoritate necompetentă (primarul sectorului 1 în locul primarului general).
Ceea ce nu spune Nicușor, deși acuză fără nicio dovadă că dezvoltatorul ar fi un șmecher, în fața legii dezvoltatorul este de bună-credință și este îndreptățit pe deplin să fie despăgubit. Asta pentru că el a construit în baza unei autorizații emisă de Primarul Sectorului 1 prezumată a fi legală la data respectivă.
Așadar, cu un dezvoltator de bună-credință înseamnă că poate solicita și va primi recuperarea prejudiciului care se va forma din valoarea investiției 60 milioane euro, lipsa de folosință vreme de 18 ani, 75 milioane euro, dobânda legală pe perioada de 18 ani, 70 milioane euro, costul desființării alți 60 milioane și mai punem un 10% diverse și neprevăzute.
Adică vom ajunge la fabuloasa sumă de ~ 300 milioane euro. Iar cireașa de pe tort va fi că această sumă va crește periodic până se va plăti.
Pe lângă toate acestea, statul va fi prejudiciat cu cel puțin 14,5 milioane euro bani care veneau din TVA-ul pe care l-ar fi încasat din prețul chiriei, pentru că ce să vezi, toată despăgubirea dezvoltatorului este scutită de orice taxă, cash direct în buzunar. Iar peste această sumă, dacă am lua în considerare taxele obținute din veniturile care se făceau de chiriași valoarea ar fi una amețitoare și greu de calculat.
În același timp, Nicușor Dan putea și poate oricând să exproprieze pentru cauză de utilitate publică și să preia construcția în care să bage o grămadă de instituții ale municipiului București care astăzi fie plătesc chirii fie stau în clădiri cu bulină roșie.
Iar dragilor, acesta este doar vărful de iceberg, voi reveni și cu turnul de la Armenească, sediul Hidroelectrica și sediul Inspectoratului de Stat în Construcții.