Lasă-mi toamnă pomii verzi… și numărați!
Câți dintre voi ați avut rău de mașină pentru că din plictiseală numărați liniile de pe drum sau bornele de kilometraj?
Ei bine, cum ar fi să folosim acest obicei în beneficiul nostru?
În 2007 România a adoptat o lege (Legea nr. 24/2007) prin care reglementează administrarea spațiilor verzi din localități. O lege “mai specială” decât cea a protecției mediului.
La vremea aceea s-a stabilit obligativitatea autorităților să întocmească până la 1 Ianuarie 2011 un Registru al Spațiilor Verzi.
Practic, acest Registru are rolul de a avea o evidență asupra suprafețelor și calității spațiilor verzi din oraș, astfel încât să știm cât avem, cât ne mai trebuie (26mp/ cap de locuitor norma Europeană), cât este de accesibil, dacă este de calitate și cum să facem să creștem suprafața și calitatea (adică unde, câți și cum să alocăm bani ca să atingem obiectivul).
Un asemenea instrument este esențial, el pleacă de la numărarea arborilor dar se duce până într-acolo încât cunoaștem speciile, vărsta, starea de sănătate, dimensiunile, chiar și când vor cădea, de ce și poziția fiecăruia în oraș.
Cu un asemenea intrument avem o imagine reală asupra suprafețelor și calității spațiului verde din oraș, știind astfel câți bani, unde și când să alocăm ca să le creștem și ameliorăm.
De altfel, chiar și legea condiționează autoritățile ca la întocmirea bugetelor pentru spațiile verzi să aibă un asemenea instrument pe care se fundamentează sumele și modalitatea de cheltuire.
Din păcate, în București, (unde pe
hârtie avem 11mp dar în realitate cca. 9mp de spațiu verde pe cap de locuitor, departe de cei 26mp) acest instrument lipsește cu desăvârșire și nici nu există semne că s-ar face prea curând (actualul primar general, Nicușor Dan, a declarat că Registrul nu este o prioritate). Dar dacă am avea un asemenea Registru am putea și noi, la București, să avem spații verzi de calitate și accesibile.
Dacă tot îi îmbrățișăm măcar să îi și numărăm.