Potrivit www.inpolitics.ro “O investigație jurnalistică a pus multă presiune pe candidatul la președinția României și fostul adjunct al șefului NATO, Mircea Geoană. „Nu întotdeauna se întâmplă ca un profet să nu fie cunoscut în țara sa. În România, acesta este cel mai mare scandal politic intern”, afirmă Martin Line, jurnalist de investigație la Delfi Media, companie media estoniană, într-un podcast recent, Eesti Ekspress. El se referă la articolele care au apărut simultan în presa estonă și română în această săptămână, într-un material intitulat ”Cum afectează afacerile cu pește ale unui bărbat din Estonia alegerile prezidențiale din altă țară”.
Un coleg român l-a contactat recent pe Laine pentru a face cercetări de fond asupra unor figuri cunoscute din politica românească – Rares și Ramon Mănescu. S-a dovedit că Rares Mănescu a oferit sprijin în campania electorală unuia dintre candidații la președinție, Mircea Dan Geoană. Geoană își părăsise funcția de secretar general adjunct al NATO în urmă cu doar o lună și era implicat de mult timp în activitatea politică din România. Scandalul a izbucnit deoarece, în timp ce deținea o funcție înaltă în NATO, Geoană a fost implicat într-o campanie electorală, ceea ce este considerat total inacceptabil. Povestea a devenit și mai savuroasă atunci când au ieșit la iveală relațiile de afaceri ale presupusului șef de campanie.
Jurnaliștii români au acordat atenție uneia dintre firmele nou înființate de Mănescu, specializată în vânzarea de produse din pește. Compania-mamă este înregistrată în Estonia, iar unul dintre proprietari este Alexei Kozlov. Cine este acest Kozlov, care a început brusc să facă afaceri cu politicieni români proeminenți? Laine a început să cerceteze activitățile lui Kozlov la cererea colegilor săi români. La prima vedere, Aleksei Kozlov pare un antreprenor implicat în cumpărarea și vânzarea de caviar și produse din pește. În rețelele sale de socializare, el împărtășește fotografii cu bucătari estonieni de renume. Cu toate acestea, a ieșit recent la iveală faptul că a operat sub un nume complet diferit, ceea ce face ca orice politician să fie foarte precaut.
„Kozlov are legături dubioase care au apărut imediat după anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei. El a fost implicat într-o mulțime de operațiuni de informare caracteristice agenților de influență”, notează Laine. Revenirea politicianului într-o funcție de conducere în cadrul NATO ridică serioase semne de întrebare cu privire la legăturile cu un posibil agent al Kremlinului. Geoană neagă că l-ar cunoaște pe Kozlov și susține că nu a apelat la ajutorul specialiștilor în campania sa electorală. În schimb, el acuză Kremlinul și jurnaliștii de organizarea unei campanii de discreditare a sa. Cu toate acestea, noi dovezi sugerează că Geoană a primit sprijin financiar de la directorul său de campanie, care este marioneta și partenerul lui Kozlov, Rareș Mănescu.
„Am fost numit agent FSB”, notează Laine. „Dacă dovezile sunt acolo, negru pe alb, și demaști un agent de influență rus, nu înțeleg după ce logică poți numi asta o operațiune a rușilor”, se întreabă Laine, comentând reacția protagoniștilor acestei povești. „Unul dintre colegii mei a spus: „Bine ați venit în politica românească!””. Laine subliniază că în Estonia este încă necesar să se țină cont de faptul că, în timp ce Rusia intervine activ în diverse domenii legate de politică și securitate, este important să se investigheze temeinic trecutul potențialilor parteneri de afaceri din Rusia. (Traducere și adaptare B.T.I.)”
Trending
- O nouă stradă faimoasă din centrul Bucureștiului ar putea deveni exclusiv pietonală. Ce e UNIstrada, noul proiect lansat de Străzi pentru Oameni | HARTA
- O firmă de ridesharing din București a fraudat statul cu peste 6,7 milioane de lei. Ce au descoperit inspectorii ANAF
- VIDEO + FOTO Campionii de la FCSB știu să petreacă! Imagini bestiale din club: MM, Elias și Pintilii „au rupt” ringul de dans
- VIDEO Mirabela Grădinaru a arătat în direct certificatele de botez ale copiilor: „Nu am făcut din asta marketing”
- Vot decisiv și în Polonia: Electoratul alege între calea pro-UE şi cea MAGA. „Uitaţi-vă, aceeaşi bătălie are loc şi în România”
- George Simion se întâlnește azi la Bruxelles cu politicieni europeni și cu români care trăiesc în Belgia
- Salarii transparente la HORNBACH: de la 3.300 de lei net pentru casieri; peste 570 de lei bonuri de masă lunar, prime de 2.400 lei pe an
- VIDEO Tudor Chirilă, mesaj pentru diaspora: Indiferent cum votați, să nu uitați că avem același țel