Obezitatea nu afectează numai adulții. Potrivit statitiscilor, tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu supraponderabilitate sau cu o formă de obezitate. Pentru copii însă, obezitatea implică mai multe riscuri decât pentru adulți.
Studiile făcute în domeniu în ultimii ani au arătat că obezitatea afectează atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică a copilului. Mai mult decât atât, copiii supraponderali au riscuri mai mari de a dezvolta obezitate și la maturitate, dar și de a avea probleme de sănătate precum diabetul sau afecțiuni cardiace de la vârste foarte fragede.
Rata obezității la copii este în creștere din cauza mai multor factori: factorii de mediu, stilul de viață nesănătos și sedentar, precum și lipsa activităților fizice ori lipsa educației alimentare.
Cum îți dai seama dacă al tău copil mic are probleme cu greutatea
La fiecare control medical, copilul este cântărit de medic, dar și măsurat. Apoi, i se poate calcula indicele de masă corporală. Indicele de masă corporală este calculat în funcție de raportul dintre greutatea și înălțimea copilului. La copii, valorile indicelui de masă corporală diferă, însă medicul va știi cum să îl calculeze și cum să interpreteze rezultatele. După calcularea acestuia, medicul va stabili dacă cel mic este subponderal, dacă are o greutate normală, dacă este supraponderal sau obez.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani sunt considerați cu risc de a deveni supraponderali dacă indicele lor de masă corporală se află între percentilele 85 și 95. Excesul de greutate este definit ca un indice de masă corporală egală sau peste percentila 95. La copii, echivalentul obezității este excesul de greutate. Evitarea termenului de obezitate se face din cauza stigmatelor sociale și psihologice. La copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, excesul de greutate este definit ca o greutate peste percentila 95.
În cazul în care copilul are probleme cu greutatea, este recomandat ca părintele să ia imediat atitudine, pentru a reduce riscurile la care cel mic este expus.
Perioade critice în dezvoltarea obezității
Oamenii de știință spun că există perioade critice care pot prezice persistența obezității: expunerea prenatală și intrauterină, adipozitatea și adolescența. Conceptul de fenotip economic a fost propus pentru a explica dovezile epidemiologice ale programării metabolice bazate pe mediul in utero. Copiii mici pentru vârsta gestațională (SGA) au o incidență crescută la rezistența la insulină, la diabet zaharat de tip 2, obezitate și boli cardiovasculare mai târziu în viață, atrag atenția oamenii de știință.
Alimentația deficitară în viața fetală este dăunătoare dezvoltării și funcției celulelor beta pancreatice, iar țesuturile sensibile la insulină pot deveni în cele din urmă rezistente la insulină. Într-un studiu realizat în India privind greutatea la naștere și rezistența la insulină, cel mai mare risc de rezistență la insulină a fost în rândul persoanelor care au avut cea mai mică greutate la naștere.
Specialiștii spun de părere că un mediu hiperglicemic poate determina adaptarea fătului la un exces de energie, apărând astfel rezistența la insulină mai târziu în viață. Un studiu danez, ajustat pentru factorii materni, vârsta gestațională și durata nașterii, a arătat o creștere a indicelui de masă corporală la vârsta de 18 până la 26 de ani, pe măsură ce greutatea la naștere a crescut de la < 2,5 kg la > 4,5 kg.
De asemenea, sugarii mamelor diabetice au un risc crescut de obezitate (până la 50% prevalență) până la vârsta de 6 până la 10 ani. Studiile longitudinale sugerează că copiii al căror indice de masă corporală a crescut înainte de vârsta de 5 ani și jumătate (recuperare precoce a adipozității) au mai multe riscuri de a se confruntă cu obezitate pe măsură ce înaintează în vârstă. Un studiu mai vechi a arătat că ratele de obezitate la adulți au fost mai mari la cei cu adipozitate precoce decât la cei cu adipozitate târzie (25% față de 5%).
Se știe că în adolescență există o tendință de apariție a rezistenței la insulină, care este un cofactor pentru creșterea excesivă în greutate în această perioadă. Creșterea indicelui de masă corporală în această perioadă poate persista până la vârsta adultă.
Din ce cauze copiii ajung obezi?
Cu siguranță există interacțiuni între genetică și mediu care influențează gradul de adipoziție, dar cât de mult din obezitate este genetică și cât de mult este legată de factorii de mediu și de factorii socio-economici? Consumul excesiv de calorii este responsabil pentru acumularea kilogramelor în plus la copii, mai ales dacă este asociat cu lipsa activității fizice.
Stilul de viață tot mai sedentar al copiilor, care preferă să stea ore în șir în fața computerului sau cu tableta în brațe, și care totodată consumă preparate de fast-food zilnic, crește radical predispoziția pentru obezitate în rândul celor mici.
Puterea exemplului este extrem de importantă pentru copii, de aceea părinții copiilor cu probleme de greutate ar trebui să se străduiască să mănânce mai sănătos și să facă mai multă mișcare.
În cazuri foarte rare, obezitatea la copii are cauze medicale. Există unele mutații genetice foarte rare care pot cauza supraponderabilitate sau obezitate în rândul celor mici, însă de cele mai multe ori stilul de viață nesănătos este singurul responsabil pentru kilogramele în plus.
Riscuri la care te supune obezitatea
Factorii de mediu
Obezitatea parentală este un predictor puternic al obezității ulterioare a unui copil când ajunge la vârsta adultă, atrag atenția oamenii de știință. Rata riscului ca un copil mic să dezvolte obezitate atunci când ajunge adult este de 3 dacă unul dintre părinți este obez și de 10 dacă atât tatăl, cât și mama sunt obezi, arată un studiu mai vechi.
Un studiu realizat de specialiști americani a raportat că 64% dintre copiii care au fost obezi în copilărie și care aveau părinți cu o greutate normală au devenit adulți obezi. Dacă unul sau ambii părinți erau obezi și copilul era și el obez, incidența a crescut la 79%. În general, obezitatea parentală crește riscul de obezitate de două până la trei ori la copiii de toate vârstele.
Anumite sindroame genetice pot predispune un copil să se confrunte cu obezitate, cum ar fi Sindromul Prader-Willi și Sindromul Bardet-Biedl. Recent au fost descoperite mutații genetice ale receptorilor și neuropeptidelor implicate în reglarea sațietății, a foametei, a lipogenezei și a lipolizei. Toate aceste afecțiuni vor ajuta la apariția unor tratamente mai eficiente, susțin oamenii de știință.
Alimentația
Oamenii de știință atrag atenția că și alimentația și stilul de viață joacă un rol important în creșterea prevalenței obezității infantile. Copiii nu sunt la fel de activi așa cum erau copiii cu ani în urmă. Un studiu național arată că mersul pe jos și cu bicicleta au scăzut cu 40% între 1977 și 1995 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Participarea tinerilor la educația fizică a scăzut de la 42% la 29% între 1991 și 1999.
Introducerea televiziunii a avut un impact semnificativ asupra activităților zilnice ale copiilor. Într-un studiu, copiii care se uită zilnic > 4 ore la televizor au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mare decât cei care urmăreau < 2 ore pe zi. În rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, există o creștere cu 2% a prevalenței obezității pentru fiecare oră suplimentară. de televiziune.
De asemenea, a fost evaluat impactul tiparelor alimentare asupra obezității, la sugari și copii. Dovezi limitate au arătat că alăptarea previne obezitatea ulterioară. Mai mult decât atât, numeroase studii au arătat că sugarii și copiii mici nu numai că mănâncă în exces, dar nu mănâncă alimentele potrivite la vârste foarte fragede.
La ce riscuri expune obezitatea copiii până în 10 ani
Copiii care sunt supraponderali sau obezi pot avea de-a face cu o serie de complicații și urmări nedorite precum: instalarea diabetului, hipertensiunii, colesterolului mărit, bolii de ficat gras sau problemelor vezicii biliare. În general, aceste afecțiuni sunt specifice maturității, însă obezitatea îi expune și pe copiii până în 10 ani la asemenea riscuri.
Copilul care este supraponderal sau suferă de obezitate este predispus și la următoarele afecțiuni/ condiții:
- Probleme articulare precum osteoartrita
- Fracturi osoase frecvente
- Instalarea precoce a pubertății
- Probleme ale aparatului respirator printre care astmul, apneea în somn sau îngreunarea respirației la efort fizic
- Deficit de fier sau de vitamina D
- Risc crescut de obezitate la maturitate (mai bine de jumătate dintre copiii obezi vor deveni adulți diagnosticați cu obezitate)
- Dezvoltarea unor probleme cardiace la maturitate
Supraponderabilitatea în copilărie are efecte negative și asupra psihicului. Această condiție poate duce la stima de sine scăzută, izolare socială, depresie sau anxietate. Dacă obezitatea este tratată în copilărie, unele complicații ale acesteia pot fi evitate, iar altele pot fi tratate.
Dacă te îngrijorează greutatea copilului tău, e recomandat să discuți cu medicul pediatru, dar poți apela și la un nutriționist, care va concepe un plan alimentar ce îl va ajuta pe copil să revină la greutatea normala pentru vârsta și înălțimea să. Încurajează-l pe cel mic să practice un sport și să facă cât mai multă mișcare în aer liber.
Sursa: www.doc.ro