Premieră în Bucureşti: Cathedral Plaza, blocul de 19 etaje construit ilegal în centrul Capitalei, va fi dărâmat, după o hotărâre judecătorească definitivă.
Nicuşor Dan spune că operaţiunea va fi posibilă într-un an şi va costa între 5 şi 8 milioane de euro.
Specialiştii în urbanism îi taie însă elanul edilului: doar proprietarul poate solicita desfiinţarea clădirii în care s-au investit zeci de milioane de euro.
Proiectul Cathedral Plaza a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 in februarie 2006. Clădirea de birouri l-a costat pe investitor aproximativ 60 de milioane de euro și a fost gata în 2011. Doar că autorizația de construire a fost contestată în instanță de Arhiepiscopia Romano-Catolică pe motiv că afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif. Acum. după 18 ani de procese, instanța a hotărât definitiv că aceasta clădire de 19 etaje ar trebui demolată, pe motiv că a fost construită în mod nelegal.
Colosul de sticlă şi beton din centrul Capitalei a rămas, încă de la încheierea lucrărilor, o clădire-fantomă. A fost însă cartoful fierbinte al fiecărei campanii electorale. Acum, Nicuşor Dan, anunţă că procedurile de demolare intră în linie dreaptă. Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitv. Estimativ, probabil că într-un an de zile o să începem demolarea”, spune Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Doar că şi dărâmarea va costa pe măsură. Edilul estimează o sumă cuprinsă între 5 şi 8 milioane de euro, bani de la primăria Capitalei, care îi va recupera de la Primăria Sectorului 1, cea care a emis autorizaţia de construire în 2006. Mai departe, paguba ar trebui imputată fostului primar de sector Andrei Chiliman şi arhitectului şef care a semnat documentele la acel moment, spune Nicuşor Dan.
“Beneficiarul autorizaţiei s-a crezut şmecher, aşa cum se cred şmecheri mulţi investitori în ziua de azi. Aşa cum am aşteptat 18 ani pentru a demola clădirea, să ştie şi aceia care se cred azi de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau peste 20 de ani clădirile nelegale pe care le construiesc azi”, mai spune Nicuşor Dan, primarul Capitalei.
Specialiştii în urbanism nu sunt convinşi că blocul de 19 etaje poate fi demolat în următorul an.
“Nu se va da jos nimic. Sa fim cât se poate de realişti. Legal, primarul acum, chiar şi cu acest dosar închis, nu va putea intra pe domeniul proprietate privată să dea jos aşa ceva. El ca să desfiinţeze îi trebuie autorizaţie de desfiinţare, iar aşa ceva poate solicita doar proprietarul”, spune Alexandru Pânişoară, preşedinte – Asociaţia pentru Dreptul Urbanismului. La scurt timp după ce a câştigat mandatul de primar general, Nicuşor Dan acuza că în ultimii 15 ani au fost construite ilegal în București peste 20.000 de clădiri care au sufocat oraşul.